Den mest normale form for investering indebærer at du køber en aktie, eller et andet aktiv som du gerne vil have skal stige i pris, så du kan tjene penge på at eje det, men du kan også sagtens tjene penge på en aktie eller et indeks der falder i pris.

Manøvren kaldes at shorte, i modsætning til at gå long i en aktie, der betyder at du køber den for at holde den, så gør du det når du shorter at du sælger en investering du ikke har, og dermed låner aktivet for at kunne sælge det, og købe det tilbage ved en lavere pris.

Fordelen for dig som investor er at du ikke længere er afhængig af at ting skal stige i pris for at kunne tjene penge, så hvis du er god til at forudse hvad der kommer til at ske, og tror at markederne, eller en specifik aktie skal ned, så kan du tjene på det.

Det koster lidt mere at shorte, og du løber en højere risiko

Hvis du gerne vil tjene i et faldende marked, læs mere – klk her og bliv meget klogere på hvad du har af muligheder, men helt kort kan man sige at du betaler for selve handlen og en rente for at låne papiret du starter med at sælge, men ellers er det stort set det samme som at eje en aktie, du starter bare med at sælge i stedet for at købe, og skal have kursen ned for at kunne tjene penge.

En anden ting er at du kan risikere at tabe mere end 100% af det investerede beløb, forstået på den måde, at når du ejer en aktie, så kan du højst tabe 100%, men hvis en aktie stiger over 100% efter du har solgt den med det formål at købe billigere senere, så kan du i teorien tabe mere end du har investeret, så det er forbundet med en noget større risiko, som du skal have fokus på.

Dog kan du godt opretholde en short, men det kan godt være at du skal stille med flere penge som sikkerhed, hvis kursen stiger, og du dermed sidder med et urealiseret tab, ellers kan der blive tale om et tvangssalg.

Vær realistisk omkring din risiko og om du tør shorte

Det kan godt være det lyder tillokkende at løbe den risiko der ligger i at åbne en short, men historisk set har aktiemarkeder, og markeder for aktiver i al almindelighed bevæget sig opad, og dermed er du fra starten i relativt stor risiko, hvor du med fordel kan bruge en short i to tilfælde, det ene er for at dække din øvrige portefølje ind i forhold til risiko for at markedet falder uventet, og den anden er at du gør det som en fast del af din portefølje, at have en begrænset mængde shorts med, og på den måde accepterer det som en fast del af din strategi, at spekulere mod overvurderede aktier.

Der er ingen tvivl om at du kan tjene på at shorte, men heller ikke nogen tvivl om at du kan tabe penge på det.